Kurczak pieczony na ostro
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
2 godz.
Łączny czas:
2 godz. 10 min.
Ilość porcji:
4-6
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Soczysty, aromatyczny i smacznie pikantny kurczak z piekarnika do proste danie, które robi się prawie samo – wystarczy przyprawić i po około 2 godzinach wyjąć z piekarnika – można oczywiście kurczaka podlewać wytapiającym się sosem – ale równie dobrze można wstawić do piekarnika słoik z wodą – dzięki temu mięso będzie soczyste.
Jeśli chcecie uzyskać wybitną, chrupiącą skórkę można podlewać kurczaka wodą z solą – doda nie tylko smaku.
Pikantny kurczak z piekarnika – składniki
- 1 dorodny kurczak – my użyliśmy Nasz Kurczak
- 2 łyżki oleju
- 2 płaskie łyżki soli
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 płaska łyżka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki majeranku
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- opcjonalnie sok z cytryny
Pikantny kurczak z piekarnika – przepis
- Kurczaka umyć i wysuszyć – można odkroić szyję i kuper – nie przydadzą się – szyjkę można zamrozić na zupę.
- Mięso natrzeć dokładnie olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wszystkie przyprawy wymieszać i wetrzeć w kurczaka.
- Wstawić danie w otwartym naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni – piec około 2 godzin – lub z użyciem termometru do momentu, aż mięso osiągnie 90 stopni.
- Jeśli chcecie otrzymać bardzo chrupiącą skórkę podlewajcie kurczaka co 20 minut wodą z solą – 1 płaska łyżeczka na szklankę.
- Kurczak do kupienia tutaj doskonale smakuje z pieczonymi, młodymi ziemniakami, które możecie piec razem z mięsem. Mięso jest też smaczne na zimno np. do kanapek z ogórkiem małosolnym.