Kurczak Tandoori

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

50 min

Ilość porcji:

4-5

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Indyjska

Prastara metoda pieczenia mięsa, placków i warzyw Tandoori pochodzi z Indii i polega na szybkim pieczeniu dań w glinianym piecu, który nagrzewa się do ponad 400 stopni.

Przepis na legendarnego kurczaka Tandoori w wersji domowej z piekarnika jest banalnie prosty w porównaniu do rezultatów jakie osiągniemy ściśle się go trzymając. Kurczak jest chrupiący i lekko przypalony z wierzchu i ekstremalnie soczysty wewnątrz. Dzięki indyjskiej mieszance przypraw jest tak aromatyczny, że przyprawia o zawrót głowy. W dodatku dzięki marynowaniu mięsa w jogurcie i pozbawienia go skóry przed pieczeniem można uznać go za dietetyczne danie. Odrobina soli, soku z cytryny i obłędny miętowy sos, który uzupełni całość.

Kurczak Tandoori – składniki

  • 1 cały kurczak – podzielony na porcje i obrany ze skóry
  • 1 jogurt naturalny około 150 – 200 ml
  • kilka łyżek przyprawy Tandoori – mięso ma nabrać intensywnego koloru
  • sok z połowy cytryny
  • sól

Kurczak Tandoori – przepis

  1. Kurczaka umyć i podzielić na około 8 – 10 porcji. Następnie obrać ze skóry i ponacinać mięso w kilku miejscach – dzięki temu szybciej się upiecze.
  2. Następnie doprawić kurczaka solą, mieszanką Tandoori, sokiem z cytryny, a całość wymieszać z jogurtem naturalnym. Można tak zamarynować mięso dzień wcześniej, ale wystarczy około godziny.
  3. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni – jeśli możliwość jeszcze wyższej temperatury może być 270 stopni. Nastawić termoobieg i grill z góry.
  4. Mięso rozłożyć na płaskiej blaszce (ja wykładam ją kilkoma warstwami papieru do pieczenia), żeby oszczędzić sobie szorowania przypalonej blachy – tak tak będzie się przypalało i tak ma być.
  5. Blachę z mięsem umieścić w rozgrzanym na maksa piekarniku jak najwyżej górnej grzałki i piec po 10 minut z każdej strony. Kurczak ma lekko się przypalić (tak jak na zdjęciu).
  6. Podawać z miętowym sosem na bazie jogurtu i ćwiartkami cytryn, którymi możecie skropić mięso. Doskonale również będzie pasował ryż.

tandoori chicken

5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *