Domowy syrop z imbiru i cytryny
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
2 godz. 00 min
Łączny czas:
2 godz.10 min
Ilość porcji:
-
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Początek zimy to idealny czas na przygotowanie domowych środków, które pomogą nam walczyć z przeziębieniami i wzmocnią naszą odporność. Jednym z takich remedium jest domowy syrop z imbiru i cytryny, który nie tylko doskonale smakuje, ale również posiada właściwości rozgrzewające i wzmacniające nasz organizm.
Domowy syrop z imbiru i cytryny – składniki
Aby przygotować domowy syrop z imbiru i cytryny potrzebujesz następujących składników:
- 200 g korzenia imbiru
- 250 g cukru trzcinowego – 1 szklanka
- 150 ml wody
Alternatywnie, możesz zastąpić cukier trzcinowy miodem dla dodatkowych korzyści zdrowotnych, jednak warto pamiętać, że wpłynie to na smak końcowego produktu.
Domowy syrop z imbiru i cytryny – przepis krok po kroku
- Do garnka wsyp cukier i zacznij lekko podgrzewać. Ja zdecydowałam się na ciemniejszy i bardziej palony syrop, dlatego podgrzewałam cukier tak długo, aż zrobił się ciemny. Ostrożnie wlej też wodę.
- Korzenie imbiru umyj, dobrze osusz i razem ze skórą pokrój w plasterki. Dodaj do cukru. Zamieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykrywką jedną godzinę.
- Po godzinie zdejmij przykrywkę i gotuj syrop jeszcze godzinę co jakiś czas mieszając.
- Odcedź plasterki imbiru a syrop wlej do słoiczka lub butelki z korkiem o pojemności około 250-300 ml.
Nie wyrzucaj od razu resztek imbiru. Zalej je gorącą wodą, dodaj plasterki pomarańczy, sok z cytryny, goździki i anyżek.. i ciesz się pysznym, zimowym, rozgrzewającym napojem. Syrop trzeba trzymać w ciemnym, chłodnym i suchym pomieszczeniu np. w spiżarce do 2 miesięcy. Po otwarciu trzymaj syrop w lodówce do 2 tygodni.