Indyk z warzywami w sosie pomidorowym z mozzarellą
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
30 min
Łączny czas:
50 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
włoska
Nie ma jak domowe gotowanie – ciepłe, przytulne i pełne smaków, które znamy i kochamy. Indyk z warzywami w sosie pomidorowym z mozarellą to jedno z tych dań, które przynosi to uczucie prawdziwego, domowego komfortu. To przepis, który jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale także łatwy do wykonania, zdrowy i pełen różnorodności składników.
Indyk z warzywami w sosie pomidorowym z mozzarellą – składniki:
- 500 g piersi z indyka
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów pellati lub pomidorów w puszce
- 200 g mozzarelli
- Sól, pieprz, bazylia, oregano do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
Możesz też dodać swoje ulubione warzywa, takie jak cukinia, bakłażan czy brokuły.
Indyk z warzywami w sosie pomidorowym z mozzarellą – przepis krok po kroku:
- Piersi z indyka kroimy na mniejsze kawałki, następnie przyprawiamy solą i pieprzem.
- Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy mięso z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyjmujemy mięso na bok.
- Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, aż staną się szkliste.
- Dodajemy pokrojone w kostkę papryki i smażymy przez kolejne 5 minut.
- Wlewamy do patelni pomidory pellati wraz z sokiem. Dodajemy bazylię, oregano, sól i pieprz. Gotujemy sos na małym ogniu przez około 10 minut.
- W międzyczasie kroimy mozzarellę na mniejsze kawałki.
- Po 10 minutach do sosu dodajemy usmażonego indyka i pokrojoną mozzarellę. Gotujemy na małym ogniu, aż ser się rozpuści i lekko zbrązowieje.
- Indyk z warzywami w sosie pomidorowym z mozzarellą jest gotowy do podania. Smacznego!