Grzane białe wino
Czas przygotowania:
5 min
Czas gotowania:
25 min
Łączny czas:
30 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Dziś mam dla Was przepis na grzane białe wino, które jest idealnym rozwiązaniem na chłodne, jesienne i zimowe wieczory. Nie tylko rozgrzewa, ale także wprowadza magiczną, świąteczną atmosferę. Grzane białe wino to znakomity napój, który pozwoli Ci odkryć znane białe wino w zupełnie nowym smaku!
Grzane białe wino – składniki:
- 1 butelka białego wina (750 ml, półwytrawne lub wytrawne)
- 4-5 łyżek miodu
- Sok z jednej cytryny
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 goździki
- 1 laska cynamonu
- Skórka z jednej cytryny
Alternatywy:
- Zamiast miodu, możesz użyć cukru lub syropu z agawy.
- Możesz dodać do smaku również kardamon, gałązkę rozmarynu lub kawałek imbiru.
Grzane białe wino – przepis krok po kroku:
- Wino wlewamy do dużego garnka.
- Dodajemy miód, sok z cytryny, gwiazdki anyżu, goździki, laskę cynamonu i skórkę z cytryny.
- Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Ważne jest, aby grzane białe wino nie doprowadzić do wrzenia – powinno być jedynie dobrze podgrzewane.
- Po około 15-20 minutach, kiedy wszystkie aromaty z ziół i przypraw dobrze się połączą, zdejmujemy garnek z ognia.
- Przed podaniem przecedzamy wino do kieliszków, aby pozbyć się przypraw.