Pikantny sos pomidorowy

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

03 min

Łączny czas:

45 min

Ilość porcji:

1 litr

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

włoska

Pikantny sos pomidorowy to absolutny klasyk kuchni włoskiej, ale nie tylko. Dodaje głębię smaku wielu daniom, takim jak makaron, pizza, czy dania mięsne. Świeże pomidory, zioła i odrobina ostrości to składniki na idealny sos. Poniżej znajduje się mój ulubiony przepis na ten niezastąpiony sos.

Pikantny sos pomidorowy – składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (lub więcej, jeżeli wolisz naprawdę ostry sos)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Alternatywy:

  • Zamiast świeżych pomidorów, możesz użyć pomidorów z puszki.
  • Jeżeli nie jesteś fanem ostrego smaku, możesz pominąć papryczkę chili.

Pikantny sos pomidorowy – przepis krok po kroku:

  1. Zaczynamy od przygotowania pomidorów. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, zalewamy je wrzątkiem, a następnie obieramy ze skórki.
  2. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy na drobno. Papryczkę chili również kroimy na małe kawałki.
  3. Na dużej patelni lub w garnku podgrzewamy oliwę, a następnie dodajemy cebulę, czosnek i chili. Smażymy, aż cebula zacznie się delikatnie zrumienić.
  4. Dodajemy pomidory, bazylię, oregano, sól i pieprz. Mieszamy wszystko razem, a następnie gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż sos zgęstnieje.
  5. Po ugotowaniu można sos zblendować na gładko, ale nie jest to konieczne. Pikantny sos pomidorowy jest gotowy do serwowania!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *