Jajecznica z ryżem
Czas przygotowania:
5 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
15 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
fusion
Jeśli jesteś fanem dalekowschodnich kuchni, a jednocześnie uwielbiasz prostotę przygotowania klasycznej jajecznicy, mam dla Ciebie coś specjalnego – jajecznica z ryżem. To danie jest niesamowicie sycące, proste w przygotowaniu, a jednocześnie różni się od klasycznej jajecznicy w taki sposób, że na pewno zaskoczy Twoje kubki smakowe.
Jajecznica z ryżem – składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka ugotowanego ryżu (najlepiej z poprzedniego dnia)
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie)
W zależności od preferencji, ryż można zastąpić innymi zbożami, jak np. quinoa lub kuskus. Można również dodać różne dodatki, takie jak warzywa, mięso, sos sojowy czy ostry sos, dla dodatkowego smaku i odrobinę orientalnego charakteru.
Jajecznica z ryżem – przepis krok po kroku
- Rozgrzej masło na patelni. W międzyczasie w małym naczyniu roztrzep jajka, dopraw je solą i pieprzem.
- Na rozgrzane masło wrzuć ryż. Smaż go na patelni przez około 2-3 minuty, aż zacznie się lekko rumienić.
- Gdy ryż jest gotowy, zalej go jajkami. Mieszaj delikatnie całość, aż jajka się ściągną i połączą z ryżem.
- Gotową jajecznica z ryżem podawaj na ciepło, posypując ją opcjonalnie szczypiorkiem dla dodatkowej ozdoby i smaku.