Jajecznica z serkiem wiejskim
Czas przygotowania:
5 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
15 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Jak w prosty sposób zrobić śniadanie jeszcze smaczniejszym? Proponuję do klasycznej jajecznicy dodać serek wiejski. To danie, które zawsze cieszy się dużym powodzeniem, dzięki dodatkowi sera nabiera nowego, zdecydowanie bardziej wyrazistego smaku. Sprawdź, jak przyrządzić to pożywne i sycące danie, które dostarczy Ci energii na cały poranek!
Jajecznica z serkiem wiejskim – składniki
- 4 jajka
- 150 g serka wiejskiego
- 1 łyżka masła
- Szczypta soli
- Świeżo mielony czarny pieprz
Jeżeli nie masz pod ręką serka wiejskiego, możesz zastąpić go twarogiem lub serem feta. Możesz również dodać do dania pokrojoną w kostkę szynkę lub boczek.
Jajecznica z serkiem wiejskim – przepis krok po kroku
- Na początek rozgrzewamy patelnię, na której dodajemy masło. Czekamy, aż się rozpuści i zacznie delikatnie skwierczeć.
- W międzyczasie, w misce roztrzepujemy jajka, dodając do nich szczyptę soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu.
- Dodajemy jajka na patelnię i smażymy je na średnim ogniu, delikatnie mieszając.
- Gdy jajka zaczną się zacinać, dodajemy serek wiejski. Kontynuujemy smażenie, aż serek się rozpuści i dokładnie wymiesza z jajkami.
- Na koniec, podajemy jajecznica z serkiem wiejskim na gorąco. Możemy dodać dodatkowy pieprz lub zioła na wierzch dla ozdoby i dodatkowego smaku.