Jajecznica z porem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
20 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Jajecznica jest jednym z najpopularniejszych dani śniadaniowych, a por, dzięki swoim właściwościom odżywczym i wyjątkowemu smakowi, nada jajecznicy niepowtarzalnego charakteru.
Jajecznica z porem – składniki
- 4 jajka
- 1 duży por
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: świeże zioła do posypania (pietruszka, szczypiorek)
Alternatywy: Jeśli chcesz dodać trochę więcej białka do swojego posiłku, możesz dodać do jajecznicy plaster szynki lub kawałek sera feta. Ponadto, zamiast masła, możesz użyć oliwy z oliwek dla zdrowszego tłuszczu.
Jajecznica z porem – przepis krok po kroku
- Zaczynamy od przygotowania warzyw. Por dokładnie myjemy, ścinamy końcówki, a następnie kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie dodajemy pokrojony por. Smażymy go na średnim ogniu przez około 5 minut, aż stanie się miękki.
- W międzyczasie, w misce ubijamy jajka, dodajemy sól i pieprz. Ubite jajka wlewamy na patelnię do pora.
- Delikatnie mieszamy jajka na patelni, aż zaczną ścinać, ale pamiętajmy, aby nie przesmażyć. Idealna jajecznica z porem powinna być delikatna i nieco wilgotna.
- Gdy jajecznica osiągnie pożądaną konsystencję, możemy ją zdjąć z ognia. Posypujemy ją świeżymi ziołami, jeśli takie mamy, i podajemy od razu, dopóki jest gorąca.