Jajecznica z bobem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
15 min
Łączny czas:
25 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Dzisiaj chcemy podzielić się z Wami przepisem na jajecznica z bobem, czyli połączeniem klasyki ze smakami lata. To danie jest nie tylko przepyszne, ale również zdrowe i sycące. Bob to źródło białka i błonnika, który wspomaga nasze trawienie. Zatem, bez zbędnych ceregieli, zaczynajmy!
Jajecznica z bobem – składniki
- 4 duże jaja
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki ugotowanego boba
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- Szczypiorek do dekoracji
Alternatywy: Jeśli nie macie pod ręką boba, możecie użyć fasolki szparagowej lub groszku. Dodadzą one równie ciekawego smaku i koloru.
Jajecznica z bobem – przepis krok po kroku
- Na początek rozbijam jaja do miski, a następnie delikatnie je ubijam.
- Na patelni rozgrzewam masło. Kiedy zaczyna się pienić, dodaję ugotowany bob. Smażę go przez kilka minut, aż zacznie lekko się rumienić.
- Wlewam jajka do patelni z bobem i zmniejszam ogień. Delikatnie mieszam, aby jajka zaczęły się ścinać, a bob równomiernie rozłożył się w jajecznicy.
- Gdy jajecznica zaczyna się ścinać, zdejmuję patelnię z ognia. Doprawiam jajecznica solą i pieprzem do smaku.
- Gotową jajecznica z bobem podaję na ciepło, posypując ją posiekanym szczypiorkiem.