Tarta ze śliwkami
Czas przygotowania:
30 min
Czas gotowania:
35 min
Łączny czas:
1 godz. 05 min
Ilość porcji:
8
Stopień trudności:
średni
Typ kuchni:
międzynarodowa
Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia i wzroku, doskonała na każdą porę roku. Jeśli jesteście gotowi na przyjemność kulinarnego tworzenia i rozkoszowanie się tą wyjątkową tartą ze śliwkami, to zapraszamy do naszego przepisu!
Tarta ze śliwkami – składniki
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 10-12 śliwek, obranych i przekrojonych na pół, o wyrazistym kolorze
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Alternatywne składniki:
- Zamiast masła, można użyć margaryny lub oleju kokosowego dla bardziej wyrazistego smaku.
- Cukier puder można zastąpić cukrem trzcinowym lub stewią dla osób preferujących niskokaloryczne wersje deserów.
- Do dekoracji tarty, oprócz cynamonu, możecie użyć również odrobiny mielonych migdałów lub orzechów.
Tarta ze śliwkami – przepis krok po kroku
Przygotowanie ciasta:
- W misce umieść mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć składniki na kruche ciasto. Jeśli potrzeba, dodaj odrobinę zimnej wody.
- Uformuj z ciasta kulę, zawij ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Przygotowanie nadzienia:
- Śliwki przekrój na pół, usuń pestki i delikatnie skrop je sokiem z cytryny.
- W miseczce wymieszaj cukier brązowy z cynamonem.
Składanie i pieczenie:
- Po schłodzeniu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na placek o grubości około 3-4 mm.
- Wyłóż formę do tarty masłem i przenieś na nią rozwałkowane ciasto. Starannie przyciśnij do brzegów formy.
- Posyp dno tarty połową mieszanki cukru brązowego i cynamonu.
- Na spód tarty ułóż połówki śliwek, skórą do góry, a następnie posyp je resztą mieszanki cukru i cynamonu.
- Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu, wyjmij tartę ze śliwkami z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.