Tarta z rabarbarem i bezą

Czas przygotowania:

45 min

Czas gotowania:

40 min

Łączny czas:

1 godz. 25 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

międzynarodowa

Sezon na rabarbar to doskonały moment, aby przygotować tarta z rabarbarem i bezą. Ta wyjątkowa kombinacja słodko-kwasowego smaku rabarbaru, kruchego spodu i puszystej bezy na wierzchu tworzy idealne połączenie, które zachwyci każdego miłośnika ciast. Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem na tarta z rabarbarem i bezą. Gwarantuję, że już po pierwszym kęsie, pokochacie to ciasto tak jak ja.

Tarta z rabarbarem i bezą – składniki:

Na spód:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 50g cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 1 jajko

Na nadzienie:

  • 500g rabarbaru
  • 150g cukru

Na bezę:

  • 4 białka
  • 200g cukru
  • Szczypta soli

Alternatywy:

  • Możesz dodać do nadzienia łyżkę cynamonu lub ziaren wanilii dla dodatkowego smaku.
  • Jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej, mąkę pszenną możesz zastąpić mąką ryżową lub gryczaną.

Tarta z rabarbarem i bezą – przepis krok po kroku:

  1. Przygotuj kruche ciasto: wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i solą, dodaj masło i szybko zagnieć ciasto. Dodaj jajko i zagnieć do połączenia. Ciasto owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki. Wymieszaj z cukrem i odstaw na bok.
  3. Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim dno oraz boki formy na tartę.
  4. Na ciasto wyłóż rabarbar wraz z cukrem.
  5. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut.
  6. W międzyczasie ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj cukier i soli.
  7. Po upieczeniu tarty, nałóż bezę na gorące nadzienie i wstaw do piekarnika na kolejne 10-15 minut, aż beza będzie lekko zarumieniona.
  8. Tarta z rabarbarem i bezą jest gotowa! Odstaw do wystygnięcia przed podaniem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2795

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *