Tarta z truskawkami i budyniem

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

0 godz. 50 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

francuska

Ten przepis to dowód na to, że deser nie musi być skomplikowany, by zapewnić niezapomniane doznania smakowe. Wypróbuj, a przekonasz się, że tarta z truskawkami i budyniem to najlepszy sposób na celebrację wiosennych dni!

Tarta z truskawkami i budyniem – składniki

Aby stworzyć tę wyjątkową tartę, potrzebować będziemy:

Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko

Na budyń:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • około 500 g truskawek
  • galaretka truskawkowa (opcjonalnie)

Możliwe alternatywy:

  • Jeżeli nie jesteś fanem ciasta kruchego, możesz zrobić tę tartę na cieście biszkoptowym lub nawet piernikowym.
  • Budyń waniliowy możesz zastąpić kremem maślanym lub mascarpone.
  • Jeżeli truskawki nie są w sezonie, świetnie zastąpią je inne owoce – maliny, jeżyny, borówki czy jabłka.

Tarta z truskawkami i budyniem – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i jajko. Szybko zagnieć ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. W międzyczasie przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód oraz boki formy do tarty. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
  4. Ostudzone ciasto wyłóż ostudzonym budyniem. Na wierzch ułóż umyte, osuszone i pokrojone truskawki.
  5. Jeżeli zdecydowałeś się na dodatek galaretki, przygotuj ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudź i delikatnie polej nią owoce. Tarta z truskawkami i budyniem powinna następnie trafić do lodówki na kilka godzin, aż galaretka stężeje.

I voilà! Nasza tarta z truskawkami i budyniem jest gotowa do podania.

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *