Jajko sadzone w papryce
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Jajko sadzone w papryce – składniki
- 2 papryki (można użyć czerwonej, żółtej lub zielonej)
- 2 jajka
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek do smażenia
- Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki do dekoracji
Jajko sadzone w papryce – przepis krok po kroku
- Przygotuj papryki: umyj je, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
- Umieść papryki na patelni z wyciętą stroną w dół i smaż przez około 2-3 minuty, aż zmiękną nieco.
- Obróć papryki na drugą stronę.
- W każdej połówce papryki rozbij jedno jajko.
- Posól i popieprz do smaku.
- Smaż na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, aż białko jajka się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
- Przełóż jajka sadzone w papryce na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki, jeśli chcesz.
- Serwuj od razu, najlepiej z chrupiącym pieczywem.
Smacznego!