Pulpety z indyka z ryżem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Pulpety z indyka z ryżem – składniki

  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu

Pulpety z indyka z ryżem – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mięso z indyka, posiekaną cebulą, przeciśniętym czosnkiem, jajkiem, bułką tartą, mlekiem, solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą.
  2. Formuj małe pulpety z przygotowanej masy mięsnej.
  3. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż pulpety na średnim ogniu, aż będą rumiane z każdej strony. Przełóż je do garnka.
  4. Do garnka z pulpety dodaj bulion drobiowy i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż pulpety będą miękkie i dobrze przegotowane.
  5. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę ze śmietaną, a następnie dodaj do garnka z pulpety. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  6. Serwuj pulpety indycze z ryżem, polewając je sosem i podając obok ugotowanego ryżu.

 

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *