Pasztet z selera

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Pasztet z selera – składniki

  • 1 duży seler (lub 2 mniejsze)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki mleka (lub roślinnego mleka)
  • 2 łyżki masła (lub oleju)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie: 1/4 szklanki startego sera

Pasztet z selera – przepis krok po kroku

  1. Obierz seler i pokrój go na mniejsze kawałki.
  2. W garnku zagotuj osolony wrzątek i gotuj seler przez około 15-20 minut, aż będzie miękki.
  3. W międzyczasie, na patelni rozgrzej masło (lub olej) i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
  4. Odcedź ugotowany seler i zblenduj go razem z podsmażoną cebulą i czosnkiem, aż powstanie gładka masa.
  5. W misce wymieszaj bułkę tartą z mlekiem i odstaw na kilka minut, aby bułka nasiąkła.
  6. Do masy selera dodaj jajka, namoczoną bułkę tartą, tymianek, sól, pieprz i opcjonalnie starty ser. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  7. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę selera.
  8. Pasztet z selera piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 45-50 minut, aż wierzch będzie lekko zrumieniony.
  9. Po upieczeniu wyjmij pasztet z selera z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  10. Pasztet z selera można podawać na ciepło lub zimno, pokrojony na plastry.

 

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *