Sałatka z braesolą
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sałatka z braesolą – składniki
- 100g bresoali (można użyć też innego suszonego mięsa, np. szynki parmeńskiej)
- 2 garście rukoli
- 1 pomidor
- 1/2 czerwonej cebuli
- 50g parmezanu (można użyć też innego twardego sera)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
Sałatka z braesolą – przepis krok po kroku
- Na początku przygotuj składniki. Pokrój bresoalę w cienkie plastry. Oczyść rukolę, umyj i osusz. Pokrój pomidora w kostkę, a cebulę w cienkie plasterki. Zetrzyj parmezan na tarce.
- W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aby powstał dressing.
- Do miski dodaj rukolę, pomidora, cebulę i parmezan. Polej wszystko przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Na koniec dodaj plastry bresoali do sałatki i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozłożyły się w sałatce.
- Bresaola w sałatce jest gotowa do podania. Możesz ją podać jako lekkie danie na lunch lub kolację. Smacznego!