Biszkopt z morelami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Biszkopt z morelami – składniki

  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300g moreli (można również użyć innych owoców sezonowych)
  • Śmietana kremówka do dekoracji

Biszkopt z morelami – przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. W misce ubij białka na sztywną pianę.
  4. Dodaj cukier stopniowo, ciągle ubijając, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
  5. Dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy, delikatnie wymieszaj.
  6. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  7. Przygotuj formę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia.
  8. Wlej masę biszkoptową do formy.
  9. Na wierzchu rozłóż morele, delikatnie wciskając je w ciasto.
  10. Wstaw biszkopt z morelami do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż biszkopt nabierze złocistego koloru i będzie sprężysty w dotyku.
  11. Wyjmij biszkopt z morelami z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  12. Przed podaniem, udekoruj biszkopt bitą śmietaną i dodatkowymi morelami.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *