Przekładany różowy biszkopt

Czas przygotowania:

1 godz. 00 min

Czas gotowania:

25 min

Łączny czas:

1 godz. 25 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

międzynarodowa

Przekładany różowy biszkopt to wyjątkowo efektowny i smaczny deser, który zaskoczy nie tylko swoim wyglądem, ale i smakiem. Wyjątkowość tego ciasta polega na przekładaniu jasnych warstw biszkoptu kremem o delikatnie różowym odcieniu, co sprawia, że ciasto jest piękne nie tylko na zewnątrz, ale także po przekrojeniu.

Przekładany różowy biszkopt – składniki:

Na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:

  • 500 g mascarpone
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Sok z 1 cytryny
  • Czerwony barwnik spożywczy

Alternatywy:

  • Jeśli nie jesteś fanem mascarpone, możesz użyć serka śmietankowego zamiast niego.
  • Możesz dodać owoce, np. maliny, do kremu, aby nadać mu naturalny różowy kolor i dodatkowy smak.

Przekładany różowy biszkopt – przepis krok po kroku:

  1. Rozpocznij od przygotowania biszkoptu. Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier. Następnie, nie przerywając ubijania, dodaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
  2. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu ostudź biszkopt.
  3. W międzyczasie przygotuj krem. Ubij śmietanę kremówkę, dodaj cukier puder, sok z cytryny, mascarpone i kilka kropel barwnika spożywczego. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Przekrój ostudzony biszkopt na trzy równe części. Na każdą warstwę nałóż krem i delikatnie rozprowadź. Warstwy układaj na sobie, na wierzchu również nałóż krem.
  5. Ciasto schłódź w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed podaniem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *