Krewetki z makaronem ryżowym
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Krewetki z makaronem ryżowym – składniki
- 300g krewetek (można użyć również krewetek mrożonych)
- 200g makaronu ryżowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z limonki
- świeża kolendra do dekoracji
Krewetki z makaronem ryżowym – przepis krok po kroku
- Przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
- W dużym rondlu lub woku rozgrzej olej roślinny.
- Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie i zacznie się lekko rumienić.
- Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj również posiekaną papryczkę chili i smaż przez kolejne 2 minuty.
- Dodaj krewetki do rondla i smaż przez około 3-4 minuty, aż będą różowe i dobrze ugotowane.
- W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, miód i sok z limonki.
- Dodaj sos do krewetek i smaż przez kolejne 2 minuty, aż sos się zagęści.
- Dodaj ugotowany makaron ryżowy do rondla z krewetkami i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Podawaj gorące danie posypane świeżą kolendrą.
Smacznego!