Krewetki z makaronem ryżowym

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Krewetki z makaronem ryżowym – składniki

  • 300g krewetek (można użyć również krewetek mrożonych)
  • 200g makaronu ryżowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • świeża kolendra do dekoracji

Krewetki z makaronem ryżowym – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
  2. W dużym rondlu lub woku rozgrzej olej roślinny.
  3. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie i zacznie się lekko rumienić.
  4. Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj również posiekaną papryczkę chili i smaż przez kolejne 2 minuty.
  5. Dodaj krewetki do rondla i smaż przez około 3-4 minuty, aż będą różowe i dobrze ugotowane.
  6. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, miód i sok z limonki.
  7. Dodaj sos do krewetek i smaż przez kolejne 2 minuty, aż sos się zagęści.
  8. Dodaj ugotowany makaron ryżowy do rondla z krewetkami i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
  9. Podawaj gorące danie posypane świeżą kolendrą.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *