Domowe lody waniliowe

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Domowe lody waniliowe – składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 400 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
  • 6 żółtek jajek

Domowe lody waniliowe – przepis krok po kroku

  1. W rondelku podgrzej mleko, śmietankę kremówkę i cukier, aż cukier się rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  2. Rozłóż laskę wanilii na pół i wydrąż ziarna. Dodaj zarówno laskę, jak i ziarna do rondelka z mlekiem i śmietanką. Jeśli używasz ekstraktu waniliowego, dodaj go teraz.
  3. W misce ubij żółtka jajek.
  4. Powoli wlej gorące mleko z rondelka do miski z żółtkami, cały czas mieszając, aby żółtka się nie zważyły.
  5. Przelej całą mieszankę z powrotem do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie przypominać konsystencję budyniu. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  6. Zdejmij rondel z ognia i odstaw masę na bok, aby ostygła.
  7. Gdy masa ostygnie, przelej ją do maszyny do lodów lub do pojemnika, który można zamrozić.
  8. Jeśli używasz maszyny do lodów, postępuj zgodnie z instrukcjami producenta. Jeśli używasz pojemnika, zamknij go szczelnie i umieść w zamrażarce na około 4-6 godzin, aż lody będą dobrze zamrożone.
  9. Po zamrożeniu lody waniliowe są gotowe do podania. Możesz je podać samodzielnie lub jako dodatek do innych deserów.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *