Domowe lody waniliowe
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Domowe lody waniliowe – składniki
- 500 ml śmietanki kremówki
- 400 ml mleka
- 150 g cukru
- 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
- 6 żółtek jajek
Domowe lody waniliowe – przepis krok po kroku
- W rondelku podgrzej mleko, śmietankę kremówkę i cukier, aż cukier się rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia.
- Rozłóż laskę wanilii na pół i wydrąż ziarna. Dodaj zarówno laskę, jak i ziarna do rondelka z mlekiem i śmietanką. Jeśli używasz ekstraktu waniliowego, dodaj go teraz.
- W misce ubij żółtka jajek.
- Powoli wlej gorące mleko z rondelka do miski z żółtkami, cały czas mieszając, aby żółtka się nie zważyły.
- Przelej całą mieszankę z powrotem do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie przypominać konsystencję budyniu. Nie doprowadzaj do wrzenia.
- Zdejmij rondel z ognia i odstaw masę na bok, aby ostygła.
- Gdy masa ostygnie, przelej ją do maszyny do lodów lub do pojemnika, który można zamrozić.
- Jeśli używasz maszyny do lodów, postępuj zgodnie z instrukcjami producenta. Jeśli używasz pojemnika, zamknij go szczelnie i umieść w zamrażarce na około 4-6 godzin, aż lody będą dobrze zamrożone.
- Po zamrożeniu lody waniliowe są gotowe do podania. Możesz je podać samodzielnie lub jako dodatek do innych deserów.