Jajka po benedyktyńsku
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Jajka po benedyktyńsku – składniki
- 4 jajka
- 4 kromki chleba pszennego
- 4 plasterki szynki
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: sos hollandaise
Jajka po benedyktyńsku – przepis krok po kroku
- Przygotuj składniki: ugotuj jajka na miękko, opiecz chleb, podsmaż szynkę na patelni.
- W dużym garnku zagotuj wodę z octem winnym.
- Delikatnie rozbij jajka do miseczek.
- Zmniejsz ogień pod garnkiem z wodą i delikatnie wsuń miseczkę z jajkiem do wody.
- Powtórz ten krok dla pozostałych jajek.
- Gotuj jajka przez około 3-4 minuty, aż białko stężeje, a żółtko pozostanie płynne.
- Wyjmij jajka z wody za pomocą łyżki cedzakowej i odłóż na talerz.
- Na każdej kromce chleba ułóż plasterek szynki.
- Na szynce połóż po jednym jajku po benedyktyńsku.
- Posól i popieprz do smaku.
- Opcjonalnie, polej całość sosem hollandaise.
- Serwuj od razu, ciesząc się smakiem Jajek po benedyktyńsku.