Szybki piernik
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Szybki piernik to idealne ciasto na szybkie i smaczne świąteczne wypieki. Ten przepis jest prosty i nie wymaga dużo czasu, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Twoich gości. Spróbuj go już dziś!
Szybki piernik – składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki goździków
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki masła, roztopionego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Alternatywnie, możesz użyć innych przypraw korzennych, takich jak kardamon, gałka muszkatołowa lub anyż. Możesz również dodać posiekane orzechy lub suszone owoce do ciasta, aby nadać mu dodatkowego smaku.
Szybki piernik – przepis krok po kroku
- W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, goździki i sól.
- W innym naczyniu połącz miód, cukier, roztopione masło, jajka, mleko i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj składniki.
- Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników, mieszając całość, aż powstanie jednolite ciasto.
- Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy do pieczenia.
- Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40-45 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
- Wyjmij piernik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem.
Szybki piernik jest idealny na świąteczne przyjęcia, podanie go z bitą śmietaną lub lukrem sprawi, że będzie jeszcze bardziej apetyczny. Smacznego!