Szybki suflet serowy

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

35 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

francuska

Szybki suflet serowy to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, jest delikatne, puszyste, a jednocześnie intensywne w smaku dzięki serowi. I co najlepsze, jest bardzo łatwe do zrobienia!

Szybki suflet serowy – składniki:

  • 4 duże jajka
  • 200 g twardego sera (np. cheddar, gouda)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Masło do wysmarowania foremek
  • Breadcrumbs do posypania foremek

Alternatywy:

  • Możesz użyć dowolnego twardego sera według swojego upodobania. Dodanie szczypty chilli, muszkatołu czy czosnku da ciekawy smakowy twist.

Szybki suflet serowy – przepis krok po kroku:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Foremki do sufletu smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
  2. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z mlekiem, mąką, startym serem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie mieszamy z masą serową.
  4. Tak przygotowane ciasto wlewamy do foremek. Pieczemy w piekarniku przez 20 minut. Pamiętaj, by nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, aby suflet nie opadł.
  5. Szybki suflet serowy podajemy od razu po upieczeniu, gdy jest jeszcze gorący i puszysty.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *