Naleśniki z mąki kukurydzianej

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Naleśniki z mąki kukurydzianej


Naleśniki z mąki kukurydzianej

Naleśniki z mąki kukurydzianej – składniki

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (alternatywnie można użyć mąki ryżowej)
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej roślinny do smażenia

Naleśniki z mąki kukurydzianej – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę pszeną (lub ryżową), cukier i sól.
  2. W drugiej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj mleko. Dokładnie wymieszaj.
  3. Stopniowo dodawaj mieszankę jajeczno-mleczną do miski z suchymi składnikami, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego na średnim ogniu.
  5. Naleśniki smaż na patelni, wlewając niewielką ilość ciasta i rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni patelni.
  6. Smaż naleśniki z mąki kukurydzianej z obu stron, aż staną się lekko złociste.
  7. Przełóż naleśniki na talerz i powtórz proces smażenia z pozostałym ciastem.
  8. Podawaj naleśniki z mąki kukurydzianej z ulubionymi dodatkami, takimi jak dżem, syrop klonowy, świeże owoce lub bita śmietana.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *