Ryż po meksykańsku

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Ryż po meksykańsku – składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 papryka, pokrojona w kostkę (może być papryka jalapeno dla większej ostrości)
  • 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona
  • 1 puszka kukurydzy, odsączona
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża kolendra, posiekana (opcjonalnie)

Ryż po meksykańsku – przepis krok po kroku

  1. W dużym garnku podgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  2. Dodaj paprykę i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
  3. Wsyp ryż i smaż przez chwilę, aż będzie lekko przezroczysty.
  4. Dodaj pomidory krojone, fasolę, kukurydzę, paprykę w proszku, kumin, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  5. Zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie większość płynu.
  6. Po ugotowaniu, odstaw garnek z ognia i pozostaw na kilka minut, aby ryż odpoczął.
  7. Sprawdź smak i dopraw solą i pieprzem, jeśli jest to konieczne.
  8. Serwuj ryż po meksykańsku na talerzach, posypany świeżą posiekaną kolendrą, jeśli lubisz.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *