Jajecznica z gąskami

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

30 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Dzisiaj mam dla Was coś, co na pewno wprowadzi urozmaicenie do Waszego jadłospisu. To jajecznica z gąskami – danie proste, ale o niepowtarzalnym smaku, które z pewnością zachwyci Wasze kubki smakowe. Gąski to grzyby o wyjątkowym, delikatnie orzechowym smaku, które idealnie komponują się z jajkami. Jest to danie niesamowicie sycące i pełne białka, które na długo zaspokoi nasz głód.

Jajecznica z gąskami – składniki

  • 4 duże jajka
  • 2 szklanki oczyszczonych i pokrojonych gąsek
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

Jeśli nie macie dostępu do gąsek, możecie użyć dowolnych grzybów, takich jak pieczarki, borowiki czy kurek. Weganie mogą zastąpić jajka preparatem na bazie mąki ciecierzycy.

Jajecznica z gąskami – przepis krok po kroku

  1. Rozgrzejcie patelnię z masłem i dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie, aż stanie się złoto-brązowa.
  2. Dodajcie gąski i smażcie na średnim ogniu przez około 10 minut, aż grzyby zmiękną i puszczą wodę.
  3. W międzyczasie, ubijcie jajka w miseczce, dodajcie sól i pieprz.
  4. Kiedy grzyby są już gotowe, wlejcie do nich jajka i smażcie, delikatnie mieszając, aż jajka się ściągną.
  5. Przed podaniem posypcie jajecznica z gąskami posiekaną natką pietruszki.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *