Brownie z malinami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Brownie z malinami – składniki
- 200g gorzkiej czekolady
- 150g masła
- 200g cukru
- 3 jajka
- 150g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g malin (można użyć również innych owoców)
- opcjonalnie: łyżka kakao
Brownie z malinami – przepis krok po kroku
- Przed rozpoczęciem przygotowań, nagrzej piekarnik do 180°C i przygotuj prostokątną formę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
- W rondelku rozpuść masło razem z czekoladą na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą. Możesz również użyć kąpieli wodnej.
- W osobnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj rozpuszczone masło i czekoladę do miski z jajkami i cukrem, dokładnie mieszając.
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski z masą czekoladową i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Jeśli chcesz, dodaj również łyżkę kakao dla intensywniejszego smaku.
- Na koniec dodaj maliny (lub inne owoce) i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozłożyły się w cieście.
- Przelej masę do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
- Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż wierzch będzie lekko chrupiący, a środek wilgotny.
- Wyjmij brownie z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie.
- Po ostygnięciu, pokrój na kwadratowe lub prostokątne kawałki i podawaj.
Teraz możesz cieszyć się pysznym i wilgotnym Brownie z malinami! Smacznego!