Krupnik na golonce
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Krupnik na golonce – składniki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 500 g kiełbasy (można użyć kiełbasy wieprzowej lub drobiowej)
- 2 cebule
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól i pieprz do smaku
Krupnik na golonce – przepis krok po kroku
- Na początku należy oczyścić i pokroić warzywa. Cebule należy pokroić w kostkę, ziemniaki, marchewki i pietruszkę w plastry, a pora w talarki.
- W dużym garnku rozgrzać olej i dodać pokrojoną kiełbasę. Smażyć na średnim ogniu, aż kiełbasa zacznie się rumienić.
- Dodać cebulę i smażyć, aż stanie się miękka i lekko złocista.
- Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchewki, pietruszkę i por) oraz kiszoną kapustę. Całość dokładnie wymieszać.
- Dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, suszoną natkę pietruszki oraz bulion warzywny lub drobiowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 40-50 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Serwować gorący krupnik na golonce, najlepiej z dodatkiem świeżego chleba.
Krupnik na golonce to tradycyjne polskie danie, które idealnie sprawdzi się w chłodne dni. Z kiszoną kapustą i aromatycznymi warzywami, jest to sycące i rozgrzewające danie, które z pewnością zaspokoi Twoje podniebienie.