Afelia – gulasz wieprzowy z Cypru

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

2 godz. 00 min

Łączny czas:

2 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

grecka

Afelia. Gulasz wieprzowy z Cypru – składniki

  • 500g wieprzowiny (np. łopatka lub karkówka), pokrojonej w kostkę
  • 2 cebule, pokrojone w plastry
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki cynamonu

Afelia. Gulasz wieprzowy z Cypru – przepis krok po kroku

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
  2. Dodaj pokrojoną wieprzowinę i smaż, aż mięso będzie lekko zrumienione z każdej strony.
  3. Dodaj cebulę i czosnek, i smaż, aż będą miękkie i lekko przypieczone.
  4. Wlej czerwone wino i sok z cytryny do garnka. Dodaj suszone oregano, miętę, cukier, sól, pieprz i opcjonalnie cynamon.
  5. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste, a sos zgęstnieje.
  6. Sprawdź i dopraw do smaku, jeśli jest to konieczne.
  7. Serwuj Afelię na gorąco, najlepiej z ryżem lub pieczywem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *