Aksamitne serniczki z musem z mango

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Aksamitne serniczki z musem z mango – składniki

  • 250g sera ricotta
  • 250g serka mascarpone
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200g herbatników
  • 100g masła
  • 2 mango
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki cukru pudru

Aksamitne serniczki z musem z mango – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj ser ricotta, ser mascarpone, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy, aż powstanie jednolita masa.
  2. W osobnej misce rozgnieć herbatniki na drobne kawałki, a następnie dodaj roztopione masło i wymieszaj.
  3. Na dnie foremek do serników rozłóż równą warstwę herbatników z masłem i delikatnie dociskaj.
  4. Na herbatniki wlej masę serową, równomiernie rozprowadzając ją po foremkach.
  5. Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
  6. Po upieczeniu wyjmij serniczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  7. W międzyczasie obierz mango i pokrój je w kostkę.
  8. W blenderze zmiksuj mango, sok z limonki i cukier puder, aż powstanie gładki mus.
  9. Nałóż mus z mango na wierzch każdego serniczka.
  10. Przed podaniem schłódź serniczki w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *