Pikantna salsa z mango i kolendrą

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

bez gotowania

Łączny czas:

15 min

Ilość porcji:

4-5

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

meksykańska

Pikantna salsa o zapachu kolendry, gdzie głównym słodkim składnikiem jest aromatyczne mango, przełamane soczystą cebulą i skontrastowane nutą ostrej papryczki to istna bomba smaku, zapachu i koloru. To danie, które bardzo łatwo przygotujecie – najważniejsza jest staranność krojenia – ponieważ salsa musi mieć małe, równiutkie kawałeczki. Chrupiąca papryka i sok z limonki – wyostrzą wszystkie smaki i tekstury tej sałatki.

Nie ma nic lepszego do przekąszenia w upalny wieczór, salsa mango schłodzi Was i ożywi, wypełni aromatem, a chilli doda solidną porcję endorfin. Już nie mogę się doczekać gorącego lata.

Salsa z mango – składniki

  • dojrzałe duże mango
  • średnia czerwona cebula
  • średnia dojrzała czerwona papryka
  • sok z połowy limonki
  • kawałek świeżej chilli lub papryczki Jalapeno
  • 3-4 łyżki posiekanej kolendry
  • sól do smaku

Pikantna salsa z mango – przepis

  1. Mango należy delikatnie obrać ze skórki i wyciąć pestkę. Pestka mango jest płaska więc najłatwiej wyciąć pestkę przecinając mango wzdłuż, prowadząc nóż obok pestki.
  2. Cebulę i paprykę należy pokroić dokładnie w drobną kostkę.
  3. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dodajemy kolendrę i posiekaną ostrą papryczkę. Doprawiamy sokiem z limonki oraz delikatnie solą.
  4. Sałatkę przed podaniem należy schłodzić około 30-40 minut w lodówce. Smaki połączą się i przegryzą.
  5. Będzie pyszna również na następny dzień – oczywiście jeśli coś Wam zostanie…
5/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *