Babka bananowa
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Babka bananowa to pyszne i wilgotne ciasto, które idealnie nadaje się na podwieczorek lub jako słodka przekąska. Z dodatkiem dojrzałych bananów, ta babka ma intensywny smak i aromat, którym trudno się oprzeć.
Babka bananowa – składniki
- 3 dojrzałe banany
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki masła, roztopionego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Alternatywnie, można dodać do ciasta posiekane orzechy lub czekoladę, aby nadać mu dodatkowego smaku i chrupkości.
Babka bananowa – przepis krok po kroku
- Przed rozpoczęciem, rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę do pieczenia, natłuszczając ją lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- W dużej misce, rozgnieć banany widelcem, aż staną się gładkie.
- Dodaj roztopione masło, cukier, jajka, mleko i ekstrakt waniliowy do miski z bananami. Dokładnie wymieszaj składniki.
- W osobnej misce, połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
- Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do miski z mokrymi składnikami, mieszając delikatnie, aż wszystko się połączy.
- Jeśli chcesz dodać orzechy lub czekoladę, teraz jest odpowiedni moment. Wymieszaj je delikatnie w cieście.
- Przelej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.
- Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 50-60 minut, lub do momentu, gdy włożony do środka patyczek będzie suchy.
- Wyjmij babkę bananową z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez kilka minut.
- Przenieś babkę na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
- Podawaj babkę bananową pokrojoną na kawałki i ciesz się jej pysznym smakiem!
Babka bananowa jest idealna na śniadanie, podwieczorek lub jako słodka przekąska. Możesz ją podać samą lub polaną lukrem, a także udekorować plasterkami banana dla dodatkowego efektu wizualnego. Smacznego!