Tradycyjna babka ziemniaczana

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Tradycyjna babka ziemniaczana – składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Tradycyjna babka ziemniaczana – przepis krok po kroku

  1. Obierz ziemniaki i cebule, a następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach.
  2. Wymieszaj ziemniaki i cebule w misce, dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  3. Na dużą patelnię wlej olej i rozgrzej go na średnim ogniu.
  4. Na rozgrzany olej wykładaj porcje masy ziemniaczanej, formując placki o średnicy około 10 cm. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
  5. Gotowe placki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby nadmiar tłuszczu został wchłonięty.
  6. Podawaj Tradycyjną babkę ziemniaczaną na ciepło, najlepiej z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *