Babka migdałowa
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
1 godz.
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
8-10
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
międzynarodowa, polska
Babka migdałowa to pyszne i aromatyczne ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom migdałów. Ta tradycyjna babka jest idealna na śniadanie, podwieczorek lub jako słodki dodatek do kawy. Jej wilgotna struktura i intensywny smak migdałów sprawiają, że jest nieodparcie smaczna.
Babka migdałowa – składniki
- 250g masła, w temperaturze pokojowej
- 250g cukru
- 4 jajka
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 100ml mleka
- Garść płatków migdałowych do posypania
Alternatywnie, można użyć margaryny zamiast masła oraz mąki bezglutenowej dla osób nietolerujących glutenu.
Babka migdałowa – przepis krok po kroku
- W dużym naczyniu ubij masło i cukier na puszystą masę.
- Dodaj jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały.
- Dodaj suchą mieszankę do masy jajecznej, stopniowo dodając mleko i ekstrakt migdałowy. Mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą.
- Przełóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do babki.
- Posyp wierzch ciasta płatkami migdałowymi.
- Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz babkę migdałową przez około 50-60 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu, wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
Teraz możesz cieszyć się pyszną i aromatyczną Babką migdałową.