Tradycyjny bigos z kiszonej kapusty

Czas przygotowania:

15 min.

Czas gotowania:

2 godz. 45 min.

Łączny czas:

3 godz.

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Polska

Bigos to pyszne, polskie danie tradycyjne – gotowane od setek lat właściwie z resztek i tego co zostało po świętach, imprezach czy wielkim niedzielnym obiedzie. Co z robić z resztkami pieczonych mięs i podeschniętymi kiełbasami – oczywiście bigos – im bardziej urozmaicony tym lepiej. Oczywiście zdarzyła się Wam pewnie nie raz – niesamowita ochota na bigos gdy w lodówce jest pusto – a ostatnia wielka impreza dobyła się pół roku temu. W takim wypadku trzeba kupić wszystkie składniki na pyszny, szybki bigos.*

*Szybki bigos oznacza przynajmniej 3h pracy zamiast tygodnia.

Tradycyjny bigos z kiszonej kapusty – składniki

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 2 kiełbasy np. śląskie lub zwyczajne
  • 2 duże cebule
  • 400 gramów np. szynki lub łopatki wieprzowej
  • garść suszonych grzybów i woda po ich moczeniu
  • garść suszonych śliwek
  • sól, pieprz mielony i w kulkach, liście laurowe, ziele angielskie, mielony kminek
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • opcjonalnie kieliszek czerwonego wina
  • kostka rosołowa, marchew, por i korzeń pietruszki do gotowania mięsa wieprzowego.

oczywiście dodajcie co macie i lubicie dodatkowo np. boczek, pieczone mięsa, świeże grzyby etc.

tajna broń gdy kapusta i mięso nie chcą zmięknąć – skruszeją po 50ml wódeczki!

Tradycyjny bigos z kiszonej kapusty – przepis

  1. Po pierwsze – posmakować kapusty i ocenić czy konieczne jest płukanie z nadmiaru kwasu. Bigos ma być wyraźny – ale umiarkowanie kwaśny. Także oceńcie, wyczujcie.
  2. Przepłukaną lub nie kapustę należy pociąć na krótsze kawałki. Zalać 2 szklankami wody i zacząć gotować z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem w kulkach i garścią śliwek. W razie potrzeby dolewać wody.
  3. W osobnym garnku wstawić pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę lub łopatkę (ja użyłam łopatki), dodać marchew, por, pietruszkę i kostką rosołową – gotować do miękkości mięsa równolegle z kapustę.
  4. Suszony grzyby zalać wrzątkiem i parzyć około 15 minut (wodę po grzybach dolać do kapusty). Gdy kapusta trochę zmięknie można dodać do niej pokrojone grzyby.
  5. Cebulę podsmażyć z kiełbasą na odrobinie oleju i dodać do kapusty po około godzinie jej gotowania.
  6. Miękkie mięso wieprzowe pokroić w mniejsze (bigosowe) kawałki i dodać do kapusty. Jeśli mięso długo nie mięknie – a Wy już nie możecie doczekać się bigosu, polecam podlać mięso odrobiną wódki i pogotować jeszcze 10 minut – mięso zmięknie, gwarantuję. Ten sam trik możecie zastosować kapuście.
  7. Całość można podlać czerwonym winem i w razie potrzeby wodą, zagęścić przecierem pomidorowym, doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną kminku.
CZYTAJ  Ryba faszerowana w galarecie

Jeśli bigos nie ma odpowiedniego koloru możecie go trochę przypalić, nabierze aromatu. Również, każde kolejne podgrzewanie wzbogaci bigos w smak i zapach.

Uwielbiam bigos z kawałkiem chleba z masłem.

1.8/5 - (43 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *