Bigos z cukinii
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
40 min
Łączny czas:
1 godz.
Ilość porcji:
2-3
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
polska
Bigos z cukinii to pyszne danie, które można przygotować w prosty sposób. Jest to idealna propozycja dla osób, które lubią smak bigosu, ale chcą spróbować czegoś nowego. Cukinia nadaje temu daniu lekkość i świeżość, a jednocześnie zachowuje charakterystyczny smak bigosu. Przekonaj się sam!
Bigos z cukinii – składniki
- 1 duża cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200g kiszonej kapusty
- 200g kiełbasy
- 200g boczku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Alternatywnie, można dodać do bigosu z cukinii również:
- pieczarki
- paprykę
- kiełbasę wieprzową
Bigos z cukinii – przepis krok po kroku
- Na początku, cukinię należy umyć i pokroić w kostkę.
- Cebulę i czosnek należy obrać i drobno posiekać.
- Kiszoną kapustę należy odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić w paski.
- Kiełbasę i boczek należy pokroić w plasterki.
- W dużym garnku należy rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, i smażyć aż będą miękkie i lekko zrumienione.
- Następnie dodajemy kiszoną kapustę, kiełbasę i boczek, i smażymy przez kilka minut, aż składniki się połączą.
- Dodajemy cukinię, majeranek, oregano, sól i pieprz, i dusimy na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż cukinia będzie miękka.
- Podajemy bigos z cukinii na gorąco, najlepiej z pieczywem.