Frytki z cukinii

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Frytki z cukinii – składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki startego parmezanu (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • olej roślinny do smażenia

Frytki z cukinii – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj cukinie, umyj je dokładnie i obierz ze skórki.
  2. Pocięte cukinie na frytki o grubości około 1 cm.
  3. W misce roztrzep jajka.
  4. W drugiej misce wymieszaj bułkę tartą, starty parmezan (jeśli używasz) oraz przyprawy: sól, pieprz i paprykę w proszku.
  5. W rondlu lub głębokim garnku rozgrzej olej roślinny.
  6. Każdą frytkę z cukinii obtocz w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej i przypraw.
  7. Delikatnie wrzucaj frytki do rozgrzanego oleju i smaż na złoty kolor z obu stron.
  8. Wyjmij smażone frytki z cukinii i odkładaj na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  9. Po usmażeniu wszystkich frytek, podawaj je od razu, najlepiej jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *