Biszkopty Lady Fingers
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
0 godz. 15 min
Łączny czas:
35 min
Ilość porcji:
24
Stopień trudności:
średni
Typ kuchni:
włoska
Biszkopty Lady Fingers, znane również jako Savoiardi, to ulubieńcy wśród słodkości, doskonale znane z takich deserów jak tiramisu. Ich delikatność i subtelną słodycz doceni każdy miłośnik ciasteczek. Co więcej, biszkopty Lady Fingers są stosunkowo proste do przygotowania w domu. Czy jesteś gotowy, aby odkryć tę domową recepturę?
Biszkopty Lady Fingers – składniki
Do przygotowania biszkoptów Lady Fingers potrzebujesz następujących składników:
- 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielone
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- cukier puder do posypania
Biszkopty Lady Fingers – przepis krok po kroku
- Przegrzewaj piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
- Ubij białka na sztywną pianę, a następnie dodaj cukier i kontynuuj ubijanie, aż powstanie gładka i błyszcząca masa.
- W oddzielnej misce, ubij żółtka aż staną się jasne i gładkie.
- Delikatnie połącz żółtka z białkami, następnie dodaj mąkę, mieszając delikatnie, aby nie wybić powietrza z masy.
- Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj na przygotowaną blachę, tworząc długie paluszki.
- Posyp biszkopty cukrem pudrem, a następnie piecz przez około 15 minut, aż staną się lekko złote.
- Wyjmij biszkopty Lady Fingers z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.