Blok czekoladowy z orzechami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Blok czekoladowy z orzechami – składniki

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 100g masła
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 150g mąki
  • 100g posiekanych orzechów (np. włoskich lub laskowych)
  • opcjonalnie: łyżeczka ekstraktu waniliowego

Blok czekoladowy z orzechami – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj formę o wymiarach 20×20 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. W rondelku rozpuść czekoladę wraz z masłem na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą.
  3. W osobnej misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta i lekko zwiększy swoją objętość.
  4. Dodaj stopioną czekoladę z masłem do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
  5. Dodaj mąkę do masy czekoladowej i ponownie delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  6. Dodaj posiekane orzechy i ewentualnie ekstrakt waniliowy, i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
  7. Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.
  8. Wstaw formę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż blok będzie lekko sprężysty na wierzchu.
  9. Wyjmij blok z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie.
  10. Po ostygnięciu, wyjmij blok z formy, pokrój na kawałki i podawaj.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *