Bogracz

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Bogracz to tradycyjne węgierskie danie, które z pewnością rozgrzeje każdego w chłodne dni. To gęsta i aromatyczna zupa, która składa się z różnych mięs, warzyw i przypraw. Przygotowanie Bogracza może być czasochłonne, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi Twoje wysiłki.

Bogracz – składniki

  • 500g wołowiny (można użyć również wieprzowiny lub drobiu)
  • 500g kiełbasy (np. kiełbasa węgierska lub chorizo)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki do dekoracji

Bogracz – przepis krok po kroku

  1. Najpierw przygotuj wszystkie składniki. Wołowinę pokrój w kostkę, kiełbasę pokrój na plastry, cebulę i czosnek posiekaj drobno, papryki i ziemniaki pokrój w większą kostkę, a marchewki pokrój w plasterki.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę i czosnek, i smaż je na złoty kolor.
  3. Dodaj wołowinę i kiełbasę do garnka i smaż, aż mięso będzie lekko zarumienione z każdej strony.
  4. Dodaj papryki, ziemniaki i marchewki do garnka. Całość smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Wlej do garnka pomidory z puszki, dodaj słodką paprykę, oregano, majeranek i mieloną paprykę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Zmniejsz ogień i gotuj Bogracz na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie, a smaki się połączą. Pamiętaj, że im dłużej gotujesz Bogracz, tym bardziej intensywny będzie jego smak.
  7. Sprawdź i dopraw Bogracz do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
  8. Serwuj Bogracz gorący, posypany świeżą natką pietruszki. Możesz podać go z kawałkiem świeżego chleba.

Teraz, gdy znasz przepis na Bogracz, możesz cieszyć się tym pysznym i sycącym daniem w domowym zaciszu. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *