Botwinka – pyszna zupa z botwiny
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Botwinka to jedna z moich ulubionych sezonowych zup. Jest pyszna, opiera się na delikatnym aromacie barszczu, czuć chrupiącą botwinkę – całość łączy aromat włoszczyzny. Botwinka kojarzy się z błogim latem. Mam też poczucie, że możliwość ugotowania tej pysznej zupy trwa tylko przez 2 miesiące w roku – może dlatego jest dla mnie tak szczególna. Śmietana powoduje, że zupa ta jest jeszcze delikatniejsza. Botwinka zupa jest też zdrowa i delikatna. Spróbujcie sami – przepis jest bardzo prosty.
Botwinka – składniki
- pęczek botwinki
- 3 duże buraki (lub butelka soku/koncentratu z buraków) – w zależności od poziomu lenistwa
- włoszczyzna: marchew, pietruszka i odrobina selera
- 6 ziemniaków – najlepiej młodych
- śmietana 18% – małe opakowanie
- kilka jajek
- sól, pieprz, vegeta
- do smaku koperek
- kilka kropli cytryny
Botwinka – przepis
- Gotujemy w 1,5 litra wody włoszczyznę, następnie buraki i botwinkę – zawsze z odrobiną cytryny, żeby nie utraciły koloru oraz ziemniaki pokrojone w kawałki.
- W wersji dla leniwych – dopiero po ugotowaniu warzyw dodajcie koncentrat z buraka. Uważajcie, żeby nie gotować liści botwinki zbyt długo – bo stracą kolor.
- Doprawiamy zupę solą, pieprzem ewentualnie vegetą, dopiero po zdjęciu z gazu można dodać śmietanę – najlepiej uprzednio wymieszać śmietanę z zupą w małej misce, żeby się zahartowały.
- Do botwinki świetnie pasuje jajko, koperek i łyżka śmietany do ozdoby.
moja nie wyszła taka czerwona ;/ czemu ? ;/
A dodałaś cytrynę? Jak dużo miałaś buraczków? Tak jak pisałam awaryjnie w takich sytuacjach dolewam koncentratu burakowego:) innych pomysłów czemu nie wyszła czerwona nie mam.