Sałatka z braesolą

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sałatka z braesolą – składniki

  • 100g bresoali (można użyć też innego suszonego mięsa, np. szynki parmeńskiej)
  • 2 garście rukoli
  • 1 pomidor
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 50g parmezanu (można użyć też innego twardego sera)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka z braesolą – przepis krok po kroku

  1. Na początku przygotuj składniki. Pokrój bresoalę w cienkie plastry. Oczyść rukolę, umyj i osusz. Pokrój pomidora w kostkę, a cebulę w cienkie plasterki. Zetrzyj parmezan na tarce.
  2. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aby powstał dressing.
  3. Do miski dodaj rukolę, pomidora, cebulę i parmezan. Polej wszystko przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  4. Na koniec dodaj plastry bresoali do sałatki i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozłożyły się w sałatce.
  5. Bresaola w sałatce jest gotowa do podania. Możesz ją podać jako lekkie danie na lunch lub kolację. Smacznego!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *