Bruschetta
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
5 min
Łączny czas:
15 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
włoska
Bruschetta to popularne włoskie danie, które idealnie sprawdzi się jako przekąska lub lekki posiłek. Jest to proste w przygotowaniu danie, które składa się z chrupiącego pieczywa, pomidorów, czosnku, oliwy z oliwek i świeżych ziół. Poniżej znajdziesz przepis na Bruschettę, który z pewnością zachwyci Twoje podniebienie.
Bruschetta – składniki
- Bagietka lub inne chrupiące pieczywo (możesz użyć również chleba ciabatta)
- 2-3 pomidory (możesz użyć również pomidorów koktajlowych)
- 2 ząbki czosnku
- Świeże bazylia lub oregano
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Bruschetta – przepis krok po kroku
- Przygotuj pieczywo – pokrój bagietkę na kromki o grubości około 1 cm. Jeśli używasz chleba ciabatta, pokrój go na kromki o grubości około 2 cm.
- Podgrzej grill lub patelnię grillową. Jeśli nie masz dostępu do grilla, możesz użyć piekarnika – wystarczy podgrzać go do temperatury 200°C.
- Delikatnie natrzyj kromki pieczywa czosnkiem. Możesz przeciągnąć ząbek czosnku po kromkach lub posmarować je czosnkowym masłem.
- Połóż kromki pieczywa na grillu lub patelni grillowej i grilluj je przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się chrupiące i lekko zrumienione.
- W międzyczasie, pokrój pomidory na małe kostki. Jeśli używasz pomidorów koktajlowych, możesz je po prostu przekroić na pół.
- W misce wymieszaj pokrojone pomidory, posiekane zioła, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Dopraw do smaku.
- Wyjmij kromki pieczywa z grilla lub patelni i odłóż na talerz.
- Na każdą kromkę pieczywa nałóż łyżkę mieszanki pomidorowej. Możesz również dodać odrobinę sera mozzarella lub parmezanu na wierzch.
- Serwuj Bruschettę od razu, gdyż najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepła.
Teraz, gdy znasz przepis na pyszną Bruschettę, możesz cieszyć się tym prostym i smacznym daniem we włoskim stylu. Smacznego!