Chińszczyzna z kurczakiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Chińszczyzna z kurczakiem – składniki

  • 500g filetów z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Chińszczyzna z kurczakiem – przepis krok po kroku

  1. Filety z kurczaka pokrój w paski.
  2. Marchewki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  3. Cebulę i czosnek posiekaj.
  4. Papryki oczyść z nasion i pokrój w paski.
  5. Cebulę dymkę pokrój na kawałki.
  6. Na patelni rozgrzej olej sezamowy.
  7. Dodaj czosnek i cebulę, smaż przez kilka minut.
  8. Dodaj kurczaka i smaż, aż będzie złoty.
  9. Dodaj marchewki i papryki, smaż przez kilka minut.
  10. W miseczce wymieszaj sos sojowy, mąkę kukurydzianą, cukier, sól i pieprz.
  11. Do warzyw i kurczaka dodaj sos i gotuj, aż sos zgęstnieje.
  12. Podawaj gorące danie posypane cebulą dymką.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *