Chleb pełnoziarnisty
Czas przygotowania:
1 godz. 30 min
Czas gotowania:
45 min
Łączny czas:
2 godz. 15 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
średni
Typ kuchni:
międzynarodowa
Chleb pełnoziarnisty to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego chleba. Jest bogaty w błonnik i składniki odżywcze, co sprawia, że jest idealnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.
Chleb pełnoziarnisty – składniki
- 500g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 350ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- opcjonalnie: nasiona słonecznika, siemienia lnianego, płatki owsiane
Chleb pełnoziarnisty – przepis krok po kroku
- W dużym naczyniu wymieszaj mąkę pełnoziarnistą, sól, cukier i suchye drożdże.
- Dodaj ciepłą wodę i olej roślinny. Dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Zagnieć ciasto na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę więcej wody. Jeśli jest zbyt klejące, dodaj trochę więcej mąki.
- Odstaw ciasto na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
- Przełóż ciasto do foremki do chleba, posypanej mąką.
- Jeśli chcesz, posyp wierzch chleba nasionami słonecznika, siemieniem lnianym lub płatkami owsianymi.
- Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz chleb pełnoziarnisty przez około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu, wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem.
Teraz możesz cieszyć się pysznym i zdrowym chlebem pełnoziarnistym! Możesz go podawać jako dodatek do dań, smarować masłem lub wykorzystać do przygotowania kanapek.