Chleb z ziołami

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

2 godz. 00 min

Łączny czas:

2 godz. 15 min

Ilość porcji:

1

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Czy istnieje coś bardziej satysfakcjonującego niż zapach świeżo upieczonego chleba? Chleb z ziołami, to znakomity dodatek do każdego posiłku, niezależnie od pory dnia. Używając tego przepisu, możesz cieszyć się doskonałym smakiem domowego chleba z dodatkiem ziół prosto z Twojej kuchni.

Chleb z ziołami – składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki mieszanki suchych ziół (bazylia, oregano, rozmaryn)

Alternatywy:

  • Zamiast mieszanki ziół, możesz użyć swoich ulubionych ziół. Możliwości są nieograniczone!
  • Jeśli wolisz chleb pełnoziarnisty, mąkę pszennej możesz zastąpić mąką pełnoziarnistą.

Chleb z ziołami – przepis krok po kroku:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i suche drożdże. Dodaj suche zioła i dobrze wymieszaj.
  2. Dodaj oliwę z oliwek i ciepłą wodę. Wymieszaj wszystko łyżką, a następnie zagnieć ciasto rękami. Powinno być elastyczne, ale nie powinno się kleić do rąk.
  3. Formuj ciasto w kształt bochenka i umieść je w natłuszczonym naczyniu. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia przez około 1-2 godziny.
  4. Po tym czasie, nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piecz chleb z ziołami przez około 30-40 minut, aż będzie złoty i chrupiący.

Chleb z ziołami to prosty, a zarazem wyjątkowo smaczny dodatek do każdej potrawy. Jego uniwersalność pozwoli Ci na serwowanie go zarówno na śniadanie, jak i kolację. Z pewnością zaskoczysz swoją rodzinę domowym pieczywem o wyjątkowym aromacie i smaku!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *