Chleb pszenny

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Chleb pszenny to pyszne i aromatyczne pieczywo, które można przygotować w domu. Jest to idealna propozycja dla miłośników świeżego chleba. Poniżej znajdziesz przepis na chleb pszenny, który z pewnością zachwyci Twoje podniebienie.

Chleb pszenny – składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 10g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300ml ciepłej wody
  • opcjonalnie: nasiona słonecznika, sezamu lub innych ulubionych dodatków

Chleb pszenny – przepis krok po kroku

  1. W misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj cukier i odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się aktywować.
  2. Do miski dodaj mąkę pszenną i sól. Możesz również dodać ulubione nasiona lub inne dodatki, jeśli chcesz.
  3. Zagnieć ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
  4. Odstaw ciasto na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Możesz przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą.
  5. Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je z miski i ponownie zagnieć przez kilka minut.
  6. Przełóż ciasto do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Odstaw ciasto na kolejne 30 minut, aby ponownie podrosło.
  8. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C.
  9. Włóż formę z ciastem do piekarnika i piecz przez około 30-40 minut, aż chleb będzie pięknie złocisty.
  10. Wyjmij chleb z piekarnika i odstaw go na kratkę do ostygnięcia.
  11. Gotowy chleb pszenny można podać na ciepło lub na zimno. Smakuje wybornie z masłem, dżemem lub jako dodatek do różnych dań.

Teraz, gdy znasz przepis na chleb pszenny, możesz cieszyć się domowym pieczywem o wyjątkowym smaku i aromacie. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *