Chutney z czerwonej cebuli

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

45 min

Łączny czas:

1 godz. 00 min

Ilość porcji:

2 małe słoiki

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Chutney z czerwonej cebuli to egzotyczny dodatek do potraw, który z powodzeniem zastąpi nam tradycyjne dodatki takie jak ketchup czy musztarda. Jest niezwykle aromatyczny, a jednocześnie łagodny w smaku. Ten orientalny dodatek do potraw zaskoczy Cię swoją prostotą wykonania, a efekt końcowy z pewnością zadowoli Twoje podniebienie. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć coś naprawdę wyjątkowego!

Chutney z czerwonej cebuli – składniki

Aby przygotować chutney z czerwonej cebuli, potrzebujesz:

  1. 500 g czerwonej cebuli
  2. 100 g brązowego cukru
  3. 150 ml czerwonego wina
  4. 100 ml octu winnego
  5. 1 łyżeczka soli
  6. 1 łyżeczka mielonego pieprzu

Chutney z czerwonej cebuli – przepis krok po kroku

  1. Zacznij od przygotowania cebuli. Obierz ją i pokrój w drobną kostkę. W ten sposób chutney z czerwonej cebuli będzie miał lepszą konsystencję.
  2. Przełóż cebulę do garnka, dodaj cukier, wino, ocet, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Gotuj całość na małym ogniu, aż cebula zmięknie, a płyn zredukuje się do połowy. Pamiętaj, aby cały czas delikatnie mieszając, aby składniki dobrze się połączyły.
  4. Gotowy chutney z czerwonej cebuli przełóż do czystych słoików. Pamiętaj, aby słoiki były dobrze umyte i wyparzone. Tak przygotowany chutney powinien się przechowywać w lodówce.
5/5 - (1 vote)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

  1. Whaaaaat. Zrobiłam ten przepis na szybko w dużo mniejszych proporcjach bo zapomniałam kupić zwykły chutney cebulowy i nie chciało mi się iść do sklepu kolejny raz. Wyszło 100x lepsze niż ten sklepowy. Podmieniłam tylko ocet na balsamiczny i cukier na miód. Wspaniałe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *